­Prenatale screening

Je kunt jouw ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet Prenatale screening. Er zijn twee onderzoeken: screening op Down-, edwards en patausyndroom en de 20 wekenecho. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt. Wanneer je graag meer informatie wilt over de testen dan vindt er een uitgebreid gesprek met de verloskundige plaats.

NIPT/combinatie test

Vroeg in de zwangerschap kunt je kiezen uit twee verschillende testen:

1. De combinatietest. Dit bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap.

2. De NIPT. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap.

Beide testen onderzoeken of je mogelijk zwanger bent van een kind met down-, Edwards- of patausyndroom

  • De combinatietest kost €176,96 euro.
  • De NIPT kost €175.

Uigebreide informatie over de NIPT en combinatie test vind je op de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Structureel echoscopisch onderzoek (SEO) - 20 weken echo

Rond de 20e week van de zwangerschap kunnen zwangeren een echo-onderzoek, het Structureel Echoscopisch Onderzoek, laten doen om een aantal structurele afwijkingen op te sporen. Een normale uitslag van het SEO is geruststellend, maar het sluit niet uit dat er toch afwijkingen zijn bij de baby. Niet alle lichamelijke afwijkingen kunnen worden gezien met een echo rond de 20 weken zwangerschap.

De echoscopiste communiceert al haar bevindingen direct met de zwangere. Wanneer je het graag wilt weten vertelt ze ook het geslacht van de baby, je mag er ook voor kiezen dat dit niet aan je verteld wordt.

De 20 weken echo wordt door alle verzekeraars vergoed.