Echo tijdens je zwangerschap

De afspraak waar iedere zwangere naar uitkijkt: de echo. Hoe leuk is het om in je buik te mogen gluren naar die baby die begint als een kleine boon en langzaam de vorm krijgt van een echt mensje. Soms zijn echo’s ook heel spannend of juist geruststellend. Bij Verloskundig Huis in Breda bieden we je alle mogelijkheden om van de echo’s te genieten op een manier die bij je past.

Elke echo gebeurt tijdens een bepaald moment in de zwangerschap en heeft een bepaald doel. Zo wordt bij de termijnecho, welke plaatsvindt tussen 10 en 12 weken, de uitgerekende datum bepaald, zijn de 13-weken en de 20-weken echo belangrijke medische echo’s waar je kindje uitgebreid wordt nagekeken en wordt bij 35 weken de ligging van je kindje gecontroleerd met een echo. En vergeet die allereerste vroege echo niet: rond 7 weken zwangerschap zul je voor het eerst het hartje zien kloppen, de eerste kennismaking met jouw kindje!

Natuurlijk kun je, naast de standaard echo's, ook een pretecho laten maken bij echobureau Pretecho&zo op onze praktijk. Nieuwsgierige ouders kunnen hier al vanaf 13 weken terecht voor een geslachtsbepaling.

Samengevat onderscheiden we 3 verschillende soorten echo’s:

  • vroege echo (eerste bevestiging op beeld)
  • medische echo ( op 11, 13, 20 en 35 weken zwangerschap)
  • pretecho (geslachtsbepaling en uitgebreid genieten in 3/4D)

Lees hieronder meer over de verschillende soorten echo’s.

Vroege echo

De eerste weken van de zwangerschap zijn voor veel zwangeren spannend en een beetje onwerkelijk. Is het wel echt zo? Gaat het wel goed daar in mijn buik?

Verloskundig Huis begrijpt dit en dus bieden we je gratis een vroege echo aan die al vanaf 7 a 8 weken zwangerschap plaats kan vinden. Als het goed is zie je dan voor het eerst een hartje kloppen.

Tijdens je aanmelding bij onze praktijk zal de assistente hiervoor een afspraak met je maken.

Medische echo

Er worden in jouw zwangerschap door de verzekering een aantal medische echo’s vergoed. Wanneer je dat wenst plannen wij drie medische echo’s gedurende je zwangerschap, namelijk de termijnecho (10-12 weken), het ET-SEO (13 weken), het SEO (20 weken) en de liggingsecho (35 weken).

Deze medische echo’s worden gemaakt bij Echocentrum Focus. Echocentrum Focus is eigendom van de verloskundigen en gynaecologen van Breda. De uitkomst van de echo komt meteen in jouw dossier terecht en bij bijzonderheden zijn er korte lijntjes tussen ons en het echocentrum. Echocentrum Focus heeft 4 locaties waar de echo’s gemaakt kunnen worden: Breda, Oosterhout, Etten-Leur of Chaam. Kijk voor meer informatie over echocentrum Focus op www.echocentrumfocus.nl.

De termijnecho

De termijnecho wordt gemaakt tussen de 10 en 12 weken zwangerschap en heeft als doel om de exacte uitgerekende datum vast te stellen. Ook worden de belangrijkste structuren van het kind beoordeeld voor zover mogelijk bij deze termijn.

Het ET-SEO (13-weken echo)

Deze echo is nieuw vanaf 1 september 2021 en wordt ook wel de 13-weken echo genoemd. Deze echo valt onder de prenatale screening en lijkt erg op de 20-weken echo, maar vindt vroeger in de zwangerschap plaats. Bij dit onderzoek wordt er met de echo gekeken of er lichamelijke afwijkingen te zien zijn bij je kindje. Er kan bij deze vroege termijn nog niet zoveel beoordeeld worden als bij de 20 weken echo, maar sommige ernstigere afwijkingen kunnen bij deze termijn al wel gezien worden. Wil je meer weten over deze ET-SEO? kijk dan op https://www.pns.nl/13-wekenecho

Structureel Echoscopisch Onderzoek (het SEO)

Deze echo wordt ook wel 20-weken echo genoemd en valt onder de prenatale screening. Dit betekent dat je mag kiezen of je deze echo zou willen of niet. Bij de 20-weken echo worden zoveel mogelijk organen en structuren van je kind beoordeeld. Daarnaast wordt bekeken of je kind goed groeit en zich goed ontwikkeld. Een uitgebreide controle dus. Een goede 20-weken echo geeft echter geen garantie op een gezond kind, omdat niet alle afwijkingen op een echo te zien zijn. Uiteraard mag je bij deze echo ook vragen naar het geslacht van je kind! Wil je alvast meer weten over de 20 weken echo bekijk dan hier de folder "RIVM Folder SEO"

De liggingsecho

De liggingsecho wordt gemaakt tussen de 34 en 36 weken zwangerschap en heeft als doel om te bevestigen dat je kind met zijn of haar hoofd beneden ligt. Daarnaast wordt een schatting gemaakt van de groei en wordt de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. Een laatste check voor je gaat bevallen!

Uiteraard vragen we aanvullende bijzondere medische echo’s voor je aan wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld ter beoordeling van de groei van de baby of de locatie van de placenta.

Pretecho

De mooiste en leukste echo’s laat je maken op onze praktijk bij echopraktijk Pretecho&zo. Zij zitten gevestigd in onze praktijk en bieden verschillende soorten echo’s aan tijdens je gehele zwangerschap. Zo kun je in een vertrouwde omgeving nog eens extra uitgebreid, met wie je maar mee wilt nemen, genieten van de aanblik van je kindje.

Je kunt bij Pretecho&zo al een geslachtsbepaling laten doen vanaf 13 weken zwangerschap! Pretecho&zo heeft veel leuke ideeën en materialen om het geslacht van je kindje bekend te maken. Confettipoppers, babypoppen, gekleurde bonbons of verrassingstaarten, alles kan!

Daarnaast is Pretecho&zo gespecialiseerd in het maken van prachtige 3D en 4D-echo’s. Deze echo kun je voor een optimaal resultaat het beste plannen rond de 27 tot 30 weken zwangerschap. Een afspraak inplannen gaat vaak gemakkelijk en de echoscopistes werken in de avonduren en op weekenddagen. Voor het inplannen van een afspraak kan je direct contact opnemen met Pretecho&zo.
Op hun website zijn alle verschillende echo’s en echopakketten terug te vinden.

www.pretechoenzo.nl