13 tot 16 weken zwanger

Wat doet de baby?

Al zo groot als een avocado ongeveer 11 cm lang is de baby nu. Iedereen mag nu weten dat jij zwanger bent! Je kunt de rand van je baarmoeder voelen als je ligt. Op 13 weken voel je deze net boven het schaambot en op 16 weken halverwege schaambot en navel.

De baby beweegt nog steeds volop en sommige vrouwen beginnen al lichtjes wat te voelen van deze inspanningen. Bij 24 weken voelen alle zwangeren de baby dagelijks bewegen. Vanaf 16 weken kan jouw baby al duimen, de zuigreflex ontwikkeld zich.

Wat kun jij doen?

Kun je jouw nieuwsgierigheid bedwingen? Vanaf 13 weken kan het pretechobureau bij ons op de praktijk het geslacht van de baby verklappen.

Kraamzorg mag geregeld worden, voor de 16 weken ontvangen zij graag een inschrijfformulier en ben jij verzekerd van kraamzorg. Je kunt alvast nadenken over kinderopvang mocht je die nodig hebben. Er zijn kinderdagverblijven met wachtlijsten

Wanneer je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt kun je ervoor kiezen om met je partner in de zwangerschap langs het gemeentehuis te gaan voor het regelen van de erkenning. Je kunt dan ook vastleggen welke achternaam de baby krijgt.