5 tot 8 weken zwanger

Wat doet de baby?

Zo klein als een speldenknop, nog geen halve millimeter groot is de baby op 5 weken. Toch bestaat hij al uit 125.000 cellen en worden de organen ontwikkeld. Wanneer je 8 weken zwanger bent is de baby 1 cm groot, kan hij al bewegingen maken die lijken op het dansen van de samba en is het hoofd van de baby bijna de helft van zijn totale lengte.

Sommige vrouwen hebben in deze periode nog wat bruin of rood bloedverlies. Ongeveer 20% van de zwangeren heeft in het eerste trimester bloedverlies. In 50% gaat het om onschuldige bloedingen doordat er een bloedvat springt in de baarmoedermond, bij de andere 50% is het helaas een aankondiging van een miskraam.

Wat kun jij doen?

Je voelt je lijf veranderen, borsten komen op spanning te staan, je kunt misselijk zijn of moe en soms krijg je de knoop van je broek al niet meer dicht. Door de hormoonverandering kun je ook een korter lontje hebben of emotioneler reageren dan voorheen.

Hoeveel en in welke mate je deze veranderingen ondervind is voor iedereen verschillend. Het gewone leven draait ook door, je wilt het voor de buitenwereld graag nog even geheim houden, best lastig. Probeer je maaltijden te spreiden en vaker kleine beetjes te eten. Geef toe aan de vermoeidheid en ga lekker saai op tijd je bed in.