Bevallen

Na ongeveer 9 maanden komt dan eindelijk dat punt waar je al die tijd naar uit hebt gekeken: je gaat een nieuw leven op de wereld zetten! Tijd om jouw kindje in je armen te sluiten en te ontmoeten.

Maar voor het zo ver is moet je eerst nog bevallen. Iets waar veel vrouwen toch wel tegenop zien, terwijl het een prachtig proces is waarbij moeder natuur laat zien hoe sterk vrouwen zijn. Het succes van een goede bevalling hangt niet af van het feit of het een makkelijke of moeilijke bevalling is, het succes wordt vooral bepaald door het gevoel dat je alles hebt gedaan om je baby veilig ter wereld te brengen en dat je daarbij liefdevol en professioneel bent geholpen.

Wij geloven in jouw kracht tijdens je bevalling en wij staan naast je om je te ondersteunen en te herinneren aan deze kracht als jij het zelf even niet meer ziet zitten. Als het even kan laten we de natuur zijn gang gaan. Ondersteund door bijvoorbeeld het warme water van het bevalbad: de verloskundigen van Verloskundig Huis zijn gespecialiseerd in badbevallingen waarbij de baby's sereen en zo natuurlijk mogelijk ter wereld komen.

Natuurlijk kan het ook anders lopen, er zijn situaties dat medische ondersteuning of overname noodzakelijk is. Ook dan staan we naast je en zorgen we dat jij altijd in goede handen bent en de juiste zorg krijgt.

Belinstructies als je gaat bevallen

Er komt een punt dat de baby zich aan zal gaan dienen. Je vliezen breken of je krijgt weeën. Het is dan goed om te weten wanneer je ons moet bellen. In het filmpje hieronder legt Aukje van Ginneken de belinstructies ook nog eens voor je uit.

Ongerust
Los van alle beladviezen, weet dat als je ongerust bent je ons altijd mag bellen.

Bloedverlies
Een beetje helderrood, bruinig bloed of slijmverlies net voor of tijdens de bevalling is heel normaal. Dit bloedverlies komt meestal van de baarmoedermond die nu extra goed doorbloed is. We willen echter graag dat je toch even belt zodat we kunnen beoordelen wat er precies aan de hand is. Het is fijn wanneer je het bloedverlies voor ons bewaart zodat we het kunnen nakijken indien nodig.

Gebroken vliezen

  • Breken je vliezen voor 37 weken zwangerschap moet je ons altijd direct bellen!
  • Breken je vliezen na 37 weken zwangerschap, is het hoofd goed ingedaald en is het vruchtwater helder (doorzichtig of roze met witte vlokjes) willen we dit graag weten. Breken in dit geval de vliezen ‘s nachts hoef je ons niet meteen te bellen. Ga lekker slapen, dan is de kans het grootst dat de weeën beginnen. Je kunt ons dan de volgende ochtend bellen.
  • Is de kleur van het vruchtwater groen, bruin of geel moet je ons meteen bellen. Twijfel je aan de kleur dan is dat ook een reden om te bellen.
  • Breken je vliezen en is er op het spreekuur verteld dat het hoofd nog niet is ingedaald, bel ons dan meteen en ga liggen.

Weeën

  • Beginnen de weeën voor 37 weken zwangerschap, dan moet je ons altijd direct bellen!
  • Als je gaat bevallen van je eerste kind willen we graag dat je belt als je twee uur lang om de 4 minuten een wee hebt die ongeveer 60 seconden aanhoudt.
  • Ben je al een keer eerder bevallen willen we graag dat je ons belt als je één uur lang om de 4 minuten een wee hebt die 60 seconden aanhoudt.
  • Wanneer je al eerder een keer bevallen bent kun je de volgende keren meer last hebben van voorweeën. Het is vaak lastig om onderscheid te maken tussen voorweeën en bevalweeën. Een belangrijk herkenningspunt is dat voorweeën vaak onregelmatig komen en nog niet zo krachtig zijn. Bevalweeën komen met regelmaat en worden steeds krachtiger. Over het algemeen kunnen we zeggen dat wanneer je twijfelt of je voorweeën of bevalweeën hebt, dan heb je voorweeën. bevalweeën zul je echt herkennen aan de kracht en intensiteit waardoor je zeker weet dat je gaat bevallen.

Verloop van een bevalling

Een bevalling is in te delen in 4 verschillende fases, waarbij iedere fase zijn eigen functie en doel heeft. Hoe lang een fase duurt is bij elke vrouw en elke bevalling verschillend.

Latentefase

Ook wel de beginfase van de bevalling genoemd. Weeën komen onregelmatig en zijn wisselend van kracht. Je kan de weeën vaak nog goed opvangen. De latentefase zorgt ervoor dat de baarmoedermond soepel wordt en verdwijnt. Deze periode duurt ongeveer tot 6 cm ontsluiting. In Breda is onderzoek gedaan naar het verloop van de bevalling, wat is nu het beste moment om naar het ziekenhuis te gaan als je daar graag wilt bevallen. De uitkomst is dat bevallende vrouwen het beste bevallen als ze tot 6 cm ontsluiting thuis blijven. Dat is goed te verklaren want thuis ben je vaak het meest ontspannen en op je gemak en deze ontspanning bevorderd de bevalling.

Actievefase

De latentefase gaat over in de actievefase. Een duidelijk verschil is dat weeën regelmatiger komen en steeds krachtiger worden. Tijdens deze fase is het goed om verschillende houdingen te proberen waarin je de weeën goed kan opvangen. Een warm bad of douche kan verlichtend werken. De actievefase loopt tot aan de 10 cm ofwel volledige ontsluiting.

Uitdrijvingsfase

Wanneer je volledige ontsluiting hebt bereikt mag je gaan persen. Ook persen kan in verschillende houdingen bijvoorbeeld: liggend, op handen en knieën, op de baarkruk of in bad! Wij zijn zeer ervaren in het begeleiden van badbevallingen en bevallingen in verticale houding. Heerlijk als de zwaartekracht je een handje helpt op het moment dat je dat wel even kunt gebruiken.

Nageboorte tijdperk

Nadat jullie kind is geboren moet ook de placenta (moederkoek) geboren worden. Soms geven we in overleg met jou een injectie met oxytocine om te voorkomen dat je te ruim bloedverlies krijgt. Oxytocine bevordert de geboorte van de placenta en vermindert de hoeveelheid bloedverlies. Je baby aan de borst leggen kan ook helpen om deze oxytocine extra aan te maken.

Wanneer er gehecht moet worden zal dat altijd onder verdoving en na de geboorte van de placenta gebeuren. Na de geboorte van jullie kind is er alle tijd en ruimte om van jullie kind te genieten, huid op huid contact met de baby is erg belangrijk. Het eerste uur na de bevalling wordt ook wel “the golden hour” genoemd, dit is jullie uur van eerste kennismaking met elkaar.

Bevalwensen

Hoe een bevalling gaat verlopen kun je niet plannen. Dit is voor veel vrouwen een spannend idee. Het is wel fijn om te weten wat er gaat komen en om goed geïnformeerd je bevalling tegemoet te gaan. Belangrijk is om je, samen met je partner, voor te bereiden op een manier die voor jullie prettig is. Dit kan bijvoorbeeld door een zwangerschapscursus te volgen of naar de informatieavond in het ziekenhuis te gaan.

Wat je ook kunt doen is van tevoren goed nadenken over jouw wensen voor tijdens de bevalling en deze vastleggen. Op deze manier informeer je jezelf over de mogelijkheden en bereid je je zo goed mogelijk voor. Omdat je je wensen vastlegt in een document wat wij met je bespreken zijn ook wij op de hoogte van je wensen en kunnen we hier rekening mee houden als je bevalling begint. dit document noemen wij je 'Bevalwens'. Je kunt deze hier alvast downloaden en bekijken.

Wat staat er allemaal in dit document? Eigenlijk alles waar jij wensen over hebt rond je bevalling. Denk bijvoorbeeld aan de locatie. Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Hoe wil je de weeën gaan opvangen? Wat voor sfeer wil je in de ruimte waar je bevalt? Hoe sta je tegenover medisch ingrijpen? Wie wil je bij de bevalling hebben? Mogen of moeten er foto's gemaakt worden?

Ook belangrijk om over na te denken is welke houdingen je wilt proberen tijdens de bevalling. Wij hebben ruime ervaring in het begeleiden van bevalling in verticale houding op de baarkruk of in zijligging. Deze houdingen hebben vele voordelen ten opzichte van de rugligging. Het is daarom belangrijk tijdens je bevalling met onze begeleiding zelf te ontdekken welke houding jij prettig vind.

Misschien wil je wel een badbevalling. Warm water werkt ontspannend. Geen wonder dat steeds meer vrouwen kiezen voor een badbevalling. Het helpt de pijn van de weeën beter te verdragen. Daardoor kun je beter ontspannen en verloopt de bevalling over het algemeen soepeler en minder stressvol. Bovendien is het voor de baby een prettigere overgang van het warme vruchtwater naar het warme badwater dan naar de 'koude buitenlucht'. Ook deze wens kun je aangeven in je Bevalwens.

Denk ook alvast na over wat je wensen zijn voor vlak na de bevalling. Wie knipt de navelstreng door? Wil je direct huid op huidcontact met je kindje? Wat voor voeding ga je geven?

Als je over al deze onderwerpen goed hebt nagedacht, heb je een document met jouw wensen wat bij je bevalling ingezet kan worden. Nog belangrijker is dat jij bewust bezig bent geweest met je bevalling en je voorbereid bent op wat komen gaat. Dit geeft je rust en zorgt dat jij je bevalling zelfverzekerd tegemoet kunt zien.

Hieronder vind je enkele folders die je helpen om je voor te bereiden op je bevalling:

Bevalwens

Jouw bevalling, hoe bereid je je voor?

Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?

Jouw bevalling, welke houding past bij jou?

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Bij een normaal verlopende bevalling is pijnstilling eigenlijk niet nodig. Wanneer je in staat bent om je volledig over te geven aan de weeënkracht en je lichaam zo goed als het gaat probeert te ontspannen kan je lichaam endorfines aanmaken: een natuurlijke pijnbestrijding.

Door jezelf zoveel mogelijk te ontspannen kunnen endorfines optimaal hun werk doen. Die ontspanning kan je bevorderen door een goede houding te zoeken waarin je de weeën kan opvangen. Daarnaast zorgt warmte voor ontspanning, wij adviseren daarom een warm bad of douche en daar mag je gerust uren inzitten of onderstaan. Zet muziek op die je graag hoort, dim het licht en zorg voor een fijne geur door bijv. kaarsjes /wierrook. Doe dit op de plaats waar jij je goed kunt ontspannen, thuis of in geboortecentrum Origine.

Bij een bevalling die niet vlot en soepel verloopt kan pijnstilling een prima middel zijn om de bevalling toch tot een goed einde te brengen. Alle vormen van pijnstilling kunnen effect hebben op jou of je kind daarom wordt het alleen gegeven als het echt nodig is en enkel onder bewaking in het ziekenhuis. Er zullen extra controles worden verricht. Dit betekent dat wij je zullen overdragen aan de verloskundige/gynaecoloog van het ziekenhuis. Zij zullen de bevalling verder begeleiden.

Er zijn twee vormen van pijnbestrijding die gegeven kunnen worden.

Remifentanyl infuus
Een infuus met een pijnstillend middel, wat de pijn op de piek van de weeën verminderd. Je kunt je met behulp van remifentanyl vaak beter ontspannen en de weeën daardoor beter opvangen. Je krijgt een basis dosis verdoving. Doormiddel van een pompje die je krijgt, kan jij jezelf een extra dosis toe dienen. Uiteraard zit er een veilige begrenzing op de pomp. Remifentanyl heeft een werkingstijd van ongeveer 4 uur. Nadien zal hij minder pijnstillend werken. Dit is dan ook de reden dat Remifentanyl wordt gegeven wanneer je al wat verder bent in de bevalling.

Ruggenprik (epidurale anesthesie)
Een prik in je rug die door de anesthesist gezet wordt. Via een slangetje in de rug die, daar gedurende de bevalling blijft zitten, loopt er continue pijnstilling door, waardoor je de weeën niet of nauwelijks meer voelt. De ruggenprik kan zo lang als nodig worden gebruikt en is daarom de perfecte pijnstilling om aan het begin van de bevalling te geven indien nodig.

Voor meer informatie bekijk de folder: Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?