­Kinderwens

Ben je nog niet zwanger maar zou je dit wel graag willen? Ook dan kunnen wij je helpen. Tijdens het kinderwensspreekuur kijken we mee naar jullie situatie en bespreken we samen hoe je de kans kunt vergroten op het krijgen van een gezonde baby. Je krijgt persoonlijk advies over gezond zwanger worden en zijn.

Een afspraak voor tijdens het kinderwensspreekuur kun je maken bij onze assistente. Ter voorbereiding op dit gesprek willen we je vragen de zwangerwijzer in te vullen. De resultaten van dit onderzoek kun je downloaden en opslaan. Wij willen je vragen deze resultaten een week van tevoren naar ons te mailen zodat de verloskundige het gesprek helemaal kan aanpassen op jullie situatie. In de meeste gevallen wordt dit gesprek vergoed door de verzekeraar, zo niet dan nemen wij de kosten voor onze rekening.

www.zwangerwijzer.nl

Waar je al rekening mee kunt houden is dat een gezonde leefstijl een positieve invloed kan hebben op de vruchtbaarheid. Ook kun je alvast beginnen met het slikken van foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur is een vitamine die het risico op het krijgen van een kind met een open rug, open gehemelte of open buik sterk verkleind. De aanbevolen dosis is een tablet van 0,4 of 0,5 mg per dag. Je kunt hier het beste mee beginnen vanaf het moment dat je zwanger wilt worden en het blijven nemen tot minimaal 10 weken zwangerschap. Wij adviseren hiermee door te gaan tot de 12 weken zwangerschap. Foliumzuur is zonder recept te krijgen bij apotheek, drogist of supermarkt.

Vitamine D bevordert de opname van calcium en dit heb je nodig voor de botopbouw van je kind. Het advies van de Gezondheidsraad is om 10 microgram vitamine D per dag extra te slikken. Het grootste deel van de vitamine D maak je aan door zonlicht. Verder zit het in vette vissoorten en in boterproducten. Vitamine D wordt geadviseerd vanaf het moment dat je zwanger wil worden omdat de botopbouw al begint in de eerste drie maanden van de zwangerschap.