­Verloop

Een bevalling is in te delen in 4 verschillende fases, waarbij iedere fase zijn eigen functie en doel heeft. Hoe lang een fase duurt is bij elke vrouw en elke bevalling verschillend.

Latentefase

Ook wel de beginfase van de bevalling genoemd. Weeën komen onregelmatig en zijn wisselend van kracht. Je kan de weeën vaak nog goed opvangen. De latentefase zorgt ervoor dat de baarmoedermond soepel wordt en verdwijnt. Deze periode duurt ongeveer tot 6 cm ontsluiting. In Breda is onderzoek gedaan naar het verloop van de bevalling, wat is nu het beste moment om naar het ziekenhuis te gaan als je daar graag wilt bevallen. De uitkomst is dat bevallende vrouwen het beste bevallen als ze tot 6 cm ontsluiting thuis blijven. Dat is goed te verklaren want thuis ben je vaak het meest ontspannen en op je gemak en deze ontspanning bevorderd de bevalling.

Actievefase

De latentefase gaat over in de actievefase. Een duidelijk verschil is dat weeën regelmatiger komen en steeds krachtiger worden. Tijdens deze fase is het goed om verschillende houdingen te proberen waarin je de weeën goed kan opvangen. Een warm bad of douche kan verlichtend werken. De actievefase loopt tot aan de 10 cm ofwel volledige ontsluiting.

Uitdrijvingsfase

Wanneer je volledige ontsluiting hebt bereikt mag je gaan persen. Ook persen kan in verschillende houdingen bijvoorbeeld: liggend, op handen en knieën, op de baarkruk of in bad! Wij zijn zeer ervaren in het begeleiden van badbevallingen en bevallingen in verticale houding. Heerlijk als de zwaartekracht je een handje helpt op het moment dat je dat wel even kunt gebruiken.

Nageboorte tijdperk

Nadat jullie kind is geboren moet ook de placenta (moederkoek) geboren worden. Soms geven we in overleg met jou een injectie met oxytocine om te voorkomen dat je te ruim bloedverlies krijgt. Oxytocine bevordert de geboorte van de placenta en vermindert de hoeveelheid bloedverlies. Je baby aan de borst leggen kan ook helpen om deze oxytocine extra aan te maken.

Wanneer er gehecht moet worden zal dat altijd onder verdoving en na de geboorte van de placenta gebeuren. Na de geboorte van jullie kind is er alle tijd en ruimte om van jullie kind te genieten, huid op huid contact met de baby is erg belangrijk. Het eerste uur na de bevalling wordt ook wel “the golden hour” genoemd, dit is jullie uur van eerste kennismaking met elkaar.