­Bevalwensen

Hoe een bevalling gaat verlopen kun je niet plannen. Dit is voor veel vrouwen een spannend idee. Het is wel fijn om te weten wat er gaat komen en om goed geïnformeerd je bevalling tegemoet te gaan. Belangrijk is om je, samen met je partner, voor te bereiden op een manier die voor jullie prettig is. Dit kan bijvoorbeeld door een zwangerschapscursus te volgen of naar de informatieavond in het ziekenhuis te gaan.

Wat je ook kunt doen is van tevoren goed nadenken over jouw wensen voor tijdens de bevalling en deze vastleggen. Op deze manier informeer je jezelf over de mogelijkheden en bereid je je zo goed mogelijk voor. Omdat je je wensen vastlegt in een document wat wij met je bespreken zijn ook wij op de hoogte van je wensen en kunnen we hier rekening mee houden als je bevalling begint. dit document noemen wij je 'Bevalwens'. Je kunt deze hier alvast downloaden en bekijken.

Wat staat er allemaal in dit document? Eigenlijk alles waar jij wensen over hebt rond je bevalling. Denk bijvoorbeeld aan de locatie. Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Hoe wil je de weeën gaan opvangen? Wat voor sfeer wil je in de ruimte waar je bevalt? Hoe sta je tegenover medisch ingrijpen? Wie wil je bij de bevalling hebben? Mogen of moeten er foto's gemaakt worden?

Ook belangrijk om over na te denken is welke houdingen je wilt proberen tijdens de bevalling. Wij hebben ruime ervaring in het begeleiden van bevalling in verticale houding op de baarkruk of in zijligging. Deze houdingen hebben vele voordelen ten opzichte van de rugligging. Het is daarom belangrijk tijdens je bevalling met onze begeleiding zelf te ontdekken welke houding jij prettig vind.

Misschien wil je wel een badbevalling. Warm water werkt ontspannend. Geen wonder dat steeds meer vrouwen kiezen voor een badbevalling. Het helpt de pijn van de weeën beter te verdragen. Daardoor kun je beter ontspannen en verloopt de bevalling over het algemeen soepeler en minder stressvol. Bovendien is het voor de baby een prettigere overgang van het warme vruchtwater naar het warme badwater dan naar de 'koude buitenlucht'. Ook deze wens kun je aangeven in je Bevalwens.

Denk ook alvast na over wat je wensen zijn voor vlak na de bevalling. Wie knipt de navelstreng door? Wil je direct huid op huidcontact met je kindje? Wat voor voeding ga je geven?

Als je over al deze onderwerpen goed hebt nagedacht, heb je een document met jouw wensen wat bij je bevalling ingezet kan worden. Nog belangrijker is dat jij bewust bezig bent geweest met je bevalling en je voorbereid bent op wat komen gaat. Dit geeft je rust en zorgt dat jij je bevalling zelfverzekerd tegemoet kunt zien.

Hieronder vind je enkele folders die je helpen om je voor te bereiden op je bevalling:

Bevalwens

Jouw bevalling, hoe bereid je je voor?

Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?

Jouw bevalling, welke houding past bij jou?