­Anticonceptie

Na de geboorte van je kind is het belangrijk om je lichaam te laten ontzwangeren en niet te snel opnieuw zwanger te raken. Het is dus van belang dat je weer gaat nadenken over anticonceptie. Op onze praktijk kun je terecht voor het plaatsten van een spiraal of implanon. Wel zo praktisch en prettig dat je voor deze intieme zaken ook bij ons terecht kunt.

Je kunt er voor kiezen om dezelfde anticonceptie te gaan gebruiken als voor de zwangerschap maar ook kiezen voor iets anders. Zolang je borstvoeding geeft heb je een beperkte keuze hierin. Voor meer informatie zie www.anticonceptie.nl. Voor de middelen die wij op de praktijk plaatsen vind je hieronder meer informatie en een overzicht.

Hormonen ja of nee

Voor wat betreft de anticonceptiemiddelen die wij aanbieden is de eerste keuze die je moet maken of je een middel wil dat werkt met of zonder hormonen. Sommige vrouwen kunnen bijwerkingen ervaren van hormonen. In dat geval is een middel zonder hormonen soms fijner. Aan de andere kant kunnen vrouwen die heftige menstrueren en daar last van hebben meer baat hebben bij een hormoonspiraal.

In beide gevallen werken de middelen hetzelfde, in het kort: bevruchting wordt voorkomen omdat zaadcellen inactief worden gemaakt en het baarmoederslijmvlies wordt minder of nauwelijks opgebouwd waardoor een eventueel bevrucht eitje niet kan innestelen.

Twijfel je? Vraag altijd om advies, we helpen je graag een keuze te maken.

Anticonceptiemiddelen met hormonen

Als je een middel wil met hormonen heb je de keuze uit 2 soorten: de hormoonspiralen en de Implanon.

De Implanon is een hormoonstaafje dat in de bovenarm wordt ingebracht (met plaatselijke verdoving). Deze geeft continue een klein beetje hormonen af.

Daarnaast zijn er de hormoonspiralen, deze worden in de baarmoeder ingebracht en geven, heel lokaal dus, een kleine hoeveelheid hormonen af. Er zijn 2 soorten hormoonspiralen: Mirena en Kyleena. De Kyleena werkt met iets minder hormonen en is iets kleiner.

Anticonceptiemiddelen zonder hormonen

De koperspiralen zijn middelen zonder hormonen. Deze worden in de baarmoeder geplaatst en geven dagelijks een klein beetje koper af. De koperspiralen die wij zetten zijn er in 2 soorten: de T-safe en de Ballerine. De T-safe biedt 10 jaar bescherming en de Ballerine 5 jaar. Groot verschil zit hem in de vorm: de T-safe is gevormd als een normaal spiraaltje, de Ballerine is rond. Deze laatste is vooral geschikt voor vrouwen die nog geen kind hebben gehad omdat deze wat kleiner is om in te brengen.

Hoe werkt het?

Wil je bij ons een spiraal of Implanon laten plaatsen, bel dan onze assistente voor een afspraak. Wij plannen je in op ons spreekuur. Wij bestellen ook de spiraal of implanon voor je. Je ontvang dan een e-mail met een betaalverzoek (Ideal link). De spiraal of Implanon komt dan bij ons binnen en ligt dan klaar voor je afspraak.

Als je vragen hebt mag je ons natuurlijk altijd bellen.