Corona vaccinatieadvies zwangeren

Het is de afgelopen week veel in het nieuws geweest: het Corona-vaccinatieadvies voor zwangeren is aangepast. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? We zetten even alle informatie voor je op een rij.

De NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie) heeft een standpunt uitgebracht rondom het vaccineren tegen COVID-19 rondom kinderwens, zwangerschap en kraambed. Dit standpunt wordt telkens vernieuwd als er nieuwe bevindingen zijn of nieuwe vaccins op de markt komen.

Op 22 april is er een nieuw standpunt uitgekomen waarbij het basis advies is gewijzigd. Het advies is nu om gezonde zwangere vrouwen wel routinematig te vaccineren wanneer ze volgens het landelijke vaccinatieschema daarvoor in aanmerking komen. Eerder was het advies om alleen zwangeren met een kwetsbare gezondheid te vaccineren. Niet omdat de vaccins niet veilig werden geacht tijdens de zwangerschap, maar uit voorzorg. Omdat er op dat moment nog niet genoeg onderzoek was gedaan.

Inmiddels zijn er in Amerika ruim 90.000 zwangeren gevaccineerd zonder bijzondere bijwerkingen. Daarnaast is er, gezien het werkingsmechanisme van de vaccins en de inmiddels verkregen informatie hierover, geen reden om aan te nemen dat vaccineren tijdens de zwangerschap risico’s oplevert. Vandaar deze wijziging.

Wel zijn er twee punten die belangrijk zijn voor zwangeren. We zetten ze op een rijtje:

  • Het advies is om zwangeren alleen te vaccineren met zogenoemde mRNA-vaccins, dan hebben we het over Moderna of Pfizer-BioNtech. AstraZeneca is niet meer beschikbaar voor zwangeren en over het nieuwe Janssen vaccin is nog onvoldoende bekend.
  • De voorkeur ligt bij vaccinatie na het eerste trimester, hoewel er geen bezwaar is tegen vaccinatie in het eerste trimester.

Het volledige standpunt kun je hier lezen. Hierin kun je ook terugvinden wat het advies is bij kinderwens of bijvoorbeeld borstvoeding.

Uiteindelijk blijft het wel of niet vaccineren jouw eigen keuze. Heb je hierover nog vragen dan kun je deze stellen tijdens het spreekuur op telefonisch contact met ons opnemen.