Per 1 april 2023: nieuwe NIPT

Vanaf 1 april gaan er dingen veranderen rond de NIPT. De test wordt onderdeel van het reguliere programma prenatale screening. Daardoor veranderen er een aantal dingen en hebben we te maken met een overgangsfase in maart/april. In dit bericht kletsen we je bij over de veranderingen en kun je kijken wat dit voor jou kan betekenen.

Wat was de NIPT ook alweer?

De NIPT (niet invasie prenatale test) is een test die je kunt kiezen tijdens de zwangerschap om erachter te komen of jouw kindje downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden, dit heet nevenbevindingen. Je kunt zelf kiezen of je de nevenbevindingen wilt weten. Tijdens de intake wordt je uitgebreid geïnformeerd over de NIPT en kun je je keuze maken. Natuurlijk is de test op vrijwillige basis, je kiest zelf of je hem wilt laten doen. De test bestaat uit een bloedafname uit jouw arm.

Waarom veranderen er dingen?

De NIPT wordt onderdeel van het reguliere programma prenatale screening. De afgelopen jaren liep de NIPT binnen een wetenschappelijke studie en koos je bij deelname aan de NIPT ook automatisch voor deelname aan een wetenschappelijke studie. Die studies lopen nu af en wordt de NIPT voor iedereen beschikbaar: gratis, want hij komt in het basispakket van de verzekering, en zonder deelname aan de studie.

Wat veranderd er voor mij?

Als je bent uitgerekend op 9 oktober 2023 of later, dan val je binnen de nieuwe NIPT. De grootste veranderingen zijn dus dat je geen eigen bijdrage meer hoeft te betalen voor de NIPT en dat je niet hoeft te kiezen voor deelname aan de studie. Daarnaast kan de NIPT al vanaf 10 weken zwangerschap geprikt worden, voorheen was dit 11 weken. Echter moet je nog wel eerst een termijnecho gehad hebben, daar wordt de uitgerekende datum bepaald en die is nodig voor de aanvraag van de NIPT. Daarnaast komen er landelijk ook meer bloedafname punten waar je de NIPT kunt laten afnemen, al lijkt dit in Breda vooralsnog niet zo te zijn. Ook veranderen er dingen aan de exclusiecriteria (redenen waarom je niet mee zou kunnen doen aan de NIPT) maar dit geldt alleen voor bijzondere gevallen. De verloskundige zal met je bespreken of hierin iets voor jou van toepassing is.

De overgangsfase

Om de invoering van de nieuwe NIPT soepel te laten verlopen is er een overgangsfase ingesteld. Hierin zijn enkele belangrijke data vastgelegd. Hieronder een overzichtje van de belangrijkste data en verschillen. (Kijk je op je telefoon? draai dan je telefoon een kwartslag zodat je de tabel goed kunt lezen!)

Deze overgangsfase is gemaakt om ervoor te zorgen dat de laboratoria niet overbelast raken. Dit is ook in het belang van de zwangeren. Als er problemen ontstaan, kan het zijn dat duizenden zwangeren heel laat hun uitslag krijgen (en dus langer in onzekerheid zitten) of opnieuw bloed moeten laten afnemen. Dat willen we met z’n allen voorkomen.

Werkwijze

De werkwijze voor jou veranderd verder niet. Belangrijkste blijft dat jij na je termijnecho zo snel mogelijk telefonisch contact opneemt met de assistente, zodat zij jouw NIPT aanvraag kan doen en kan zorgen dat jij het formulier voor bloedafname krijgt.

Vragen?

Heb je nu nog vragen over de nieuwe NIPT? Kijk dan eens op www.pns.nl/nipt hier vind je heel veel informatie. Natuurlijk mag je je vragen ook stellen bij ons. Neem dan gerust contact met ons op.