­Maatregelen Corona virus

De ontwikkelingen rond het Corona virus (COVID-19) volgen elkaar snel op. In dit nieuwsbericht houden we jullie op de hoogte van de meest actuele maatregelen en informatie. Dit bericht wordt bijgewerkt indien de situatie of maatregelen veranderen.

UPDATE 25 maart 2020

Echocentrum Focus heeft nieuwe maatregelen rond de afspraken voor echo’s. De belangrijkste hiervan is dat je bij alle afspraken alleen komt. De volledige brief lees je hieronder.

Brief Echocentrum Focus 25 maart

UPDATE 21 maart 2020

Het Amphia ziekenhuis heeft een informatiebrief met extra maatregelen voor zwangeren uitgegeven. Omdat hier belangrijke informatie in staat over bevallen in het ziekenhuis, afspraken in het ziekenhuis en de geplande afspraken bij Echocentrum Focus hebben wij deze naar al onze zwangeren gemaild. Hier kun je hem nog eens nalezen:

Brief maatregelen Amphia

UPDATE 14 maart 2020

We snappen dat er veel onrust heerst rondom het Corona virus. Belangrijk om te weten is dat het virus, zo ver bekend, hetzelfde verloop heeft bij een zwangere als bij een niet-zwangere. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam en loopt de baby ook geen hoger risico. Corona wordt niet uitgescheiden in de moedermelk, er kan dus veilig borstvoeding gegeven worden. Het is wel zinvol kraambezoek drastisch te beperken.

Inmiddels hebben wij richtlijnen en instructies gekregen om verdergaande maatregelen te nemen in Nederland om de verspreiding van Corona te vertragen. De maatregelen zijn er om de continuïteit van de zorg niet in gevaar te brengen!

In dit filmpje laten ze goed zien dat het niet gaat om het voorkomen van verspreiding maar om de verspreiding te vertragen zodat ziekenhuizen en zorgpersoneel en dus ook wijzelf kunnen blijven functioneren.

MAATREGELEN:

 • Ben je ziek kom niet naar de praktijk! Kom niet naar de praktijk als je grieperig bent, hoest of verkouden bent met of zonder koorts. Bel dan naar de praktijk om te overleggen hoe we het beste voor je kunnen zorgen.
 • Wij geven geen hand.
 • Er zullen minder reguliere controles op de praktijk gedaan worden. De interval tussen de controles wordt groter om minder contact momenten te hebben.
 • Om verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen vragen we je om alleen naar de praktijk te komen. Je partner, kinderen en begeleiders, mogen de afspraak volgen via Whatsapp(-beeldbellen), Skype of Facetime. Wij stellen hiervoor onze WiFi voor gasten van de praktijk beschikbaar. Het wachtwoord vind je in de wachtkamer.
 • Er worden zo min mogelijk controles aan huis gereden (enkel bij spoed of weeën). Wanneer er daarnaast toch een extra controle plaats moet vinden zullen we je vragen om naar de praktijk te komen.
 • Medische Echo’s bij echocentrum Focus gaan vooralsnog door.
 • Echo uurtje, de echo’s die we extra zonder medische indicatie op de praktijk aanbieden, komt voorlopig te vervallen. Maandag zal de assistente de dames die een afspraak hebben staan op het echo uurtje telefonisch op de hoogte stellen.
 • Kraambedcontroles worden telefonisch gedaan, tenzij er een dringende medische redenen is om je thuis te bezoeken.
 • Poliklinisch bevallen (op eigen wens in Amphia bevallen) is nog steeds mogelijk.
 • Bij een bevalling in het ziekenhuis is het toegestaan om slechts 1 begeleider mee te nemen die geen klachten heeft van neusverkoudheid, hoest of koorts.
 • Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen wordt het sterk ontraden om bezoek in het ziekenhuis te ontvangen.
 • Wanneer je klachten hebt zoals hoesten, verkoudheid of koorts tijdens de bevalling dan worden er aanvullende maatregelen getroffen. In het ziekenhuis word je, wanneer je deze klachten hebt, in een speciale bevalkamer geplaatst en jouw verloskundige en kraamverzorgster zullen aanvullende bescherming dragen. Wanneer je thuis gaat bevallen met bovenste luchtwegklachten zal de verloskundige uit voorzorg ook aanvullende bescherming dragen.
 • Bezoek regelmatig deze website waar wij in dit bericht jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen en maatregelen rondom Corona.

Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. We adviseren je het nieuws in de gaten houden en de algemene richtlijnen van het RIVM opvolgen. Vaak je handen wassen en papieren zakdoekjes gebruiken zijn nu belangrijke adviezen. Daarnaast wordt er aangeraden om geen plaatsen te bezoeken waar veel mensen aanwezig zijn.

Alle verloskundigen praktijken in de regio doen hard hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen ziek worden. Wij houden op die manier de kwaliteit van de zorg goed in de gaten en zullen er dan ook alles aan doen om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Wij vinden de nieuwe maatregelen enorm vervelend, voor onszelf maar ook voor jullie! We hopen op jullie begrip!

Heb je nog vragen bel ons gerust

Algemene informatie

Alle bovenstaande maatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen dat het virus niet verder wordt verspreid. Zo doen we ons best om met zijn allen gezond te blijven. Wil je op de hoogte blijven van algemene actuele informatie? Volg dan de website van het RIVM.

Website RIVM