De 13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 kan iedere zwangere rond 13 weken zwangerschap een nieuwe medische echo laten maken. Deze ‘13 weken echo’ wordt ook wel de ET SEO oftwel Eerste Termijn Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd. Maar waarom deze nieuwe medische echo?

De 20 weken echo of SEO is al langer een bekend gegeven; in week 19 van de zwangerschap wordt het kindje uitgebreid onderzocht op lichamelijke afwijkingen. De 13 weken echo lijkt erg op deze 20 weken echo. Ook bij deze echo wordt er gekeken naar lichamelijke afwijkingen bij het kindje, maar dan al bij de termijn van 13 weken. Bij deze termijn is natuurlijk nog niet zo veel zichtbaar als bij de 20 weken echo, maar ernstige lichamelijk afwijkingen kunnen soms al wel worden opgespoord.

Een voordeel hiervan is dat er eerder vervolgonderzoek kan worden ingezet als er afwijkingen worden gevonden bij de echo. In het meest verdrietige geval van ernstige afwijkingen hebben de ouders meer tijd om te bedenken wat ze met de uitslagen van de onderzoeken doen. Een nadeel van de echo kan zijn dat er onzekerheid ontstaat of er afwijkingen gezien zijn ja of nee. In dat geval zullen ouders af moeten wachten tot de 20 weken echo.

Zwangeren kunnen zelf kiezen of zij de 13 weken echo willen laten maken: het is geen verplichting. Als je als zwangere de echo wel laat maken, doe je automatisch mee met een wetenschappelijke studie. Deze studie onderzoekt, onder andere, wat de voor- en nadelen van de 13 weken echo zijn.

Natuurlijk krijg je als zwangere uitgebreide informatie over de 13 weken echo van onze verloskundigen. Als je de termijnecho hebt gehad kun je bellen om de echo in gang te zetten. Belangrijk is dat de echo plaats kan vinden tussen 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwangerschap. de echo duurt 30 minuten en vindt plaats bij Echocentrum Focus.

Wil je meer lezen over de 13 weken echo? Kijk dan op https://www.pns.nl/13-wekenecho

Mocht je nog vragen hebben over de echo, dan mag je deze natuurlijk altijd stellen tijdens je controle, of neem contact op met de praktijk.