Blog Zainab: zwanger tijdens de Ramadan

Het is eindelijk weer zo ver… Vol spanning en enthousiasme wachten we af tot het moment van bekendmaking. Zal de ramadan vannacht van start gaan, of wachten we nog een dag? Ik bereid me met veel anderen voor op deze gezegende maand. Tegelijkertijd brengt het altijd veel vragen met zich mee onder de zwangere dames en mama’s die borstvoeding geven. Heel begrijpelijk!

Wel of niet vasten? Wat is wijsheid?

Het vasten in de ramadan is een verplichte vorm van aanbidding in de islam voor iedere gezonde, volwassen moslim. Er zijn dus uitzonderingen op deze regel, waaronder de zwangere en/of zogende vrouwen. Zoals overgeleverd in een authentieke overlevering:

De profeet vrede zij met hem zei ‘’Allah (God) heeft de reiziger ontheven van de verplichting van het vasten en van de helft van de raka’at (eenheden in het gebed), en heeft de zwangere en zogende vrouwen ontheven van de verplichting van het vasten.’’

Wanneer je vreest voor jezelf en/of voor je kind zijn geleerden het er allemaal over eens dat je gebruik mag maken van deze vrijstelling. Vrees gaat over iets wat gevaarlijk is of kán zijn. dit kan dus passen bij de keuze om niet te vasten in het belang van de gezondheid van jou en /of jouw baby.

In sommige situaties is het zelfs sterk afgeraden of niet toegestaan om te vasten. Denk aan complicaties tijdens je zwangerschap, zoals zwangerschapssuiker, een te hoge bloeddruk of ziekte. Twijfel je of dit in jouw situatie het geval is? Vraag het altijd na bij ons.

Toch voelt het voor sommige vrouwen dubbel of onzeker als er wordt gesproken over vrijstelling in de ramadan. De gevoelens (schaamte, schuld, eenzaamheid, etc.) die erbij komen kijken maken het soms lastig een bewuste keuze te maken.

Zowel in je zwangerschap als tijdens de borstvoedingsperiode is het belangrijk om holistisch naar je situatie te kijken. Elke situatie is uniek. Er is daarom geen standaard antwoord. Ken je recht en doe wat goed voelt. Alleen jij kan bepalen of het vasten voor jou haalbaar is zonder dat het ten koste gaat van jou en/of van je kindje.

Besluit je te vasten? Enkele adviezen voor de vastende zwangere/mama:

  1. Zorg voor een gebalanceerd dieet. Maak gebruik van zowel iftar als suhoor om je voedingsstoffen binnen te krijgen. Probeer daarbij de vette en overzoete hapjes zoveel mogelijk te beperken (een ware uitdaging, ik weet het).
  2. Houdt een flesje water bij de hand! Voldoende vocht binnen krijgen is van groot belang. Zorg ervoor dat je in ieder geval aan 2 liter vocht komt. Probeer dit over de avond/nacht te verspreiden zodat je lichaam het voldoende op kan nemen.
  3. Let op signalen van je lichaam, zowel fysiek als mentaal. Het vasten kan fysieke klachten met zich meebrengen. Denk aan tekenen van uitdroging, hoofdpijn, (toename van) harde buiken en afname van melkproductie. Ook kan het op mentaal vlak zeer uitdagend zijn. Het kan zorgen met zich meebrengen over jouw gezondheidstoestand, welzijn van je ongeboren kindje of zorgen over je melkproductie.

Bij klachten is het verstandig om het vasten te herevalueren. Is het inderdaad verstandig om door te vasten of is het verstandiger om (gedeeltelijk) gebruik te maken van de vrijstelling?

Dus lieve zwangere, lieve mama. De keuze is helemaal aan jou. Weet dat je de tevredenheid van Allah, de Meest Barmhartige, op veel verschillende manieren kan behalen. Zorg goed voor jezelf en maak er het beste van.

Ik wens je een gezegende Ramadan!

Liefs Zainab

Tip: kijk op www.ibohalimah.com/ramadan