Blog Lotte: Spiralenmeiden

Tja die anticonceptie, het is toch een beetje kiezen uit kwaden. Het liefst zou je niets doen, geen polonaise aan jouw lijf, maar je wilt je leven ook enigszins kunnen plannen en geen onverwachte zwangerschap. Anouk en ik, wij zijn echte spiralenmeiden geworden. Zet je alles op een rij dan is voor veel vrouwen een spiraaltje de beste keuze, en daarom zijn wij daar een aantal jaar geleden helemaal in gedoken.

Tijdens mijn spreekuur plaats ik wekelijks een flinke stapel spiralen. In de ochtend liggen ze klaar in de spreekkamer, een indrukwekkende berg verpakking als je bedenkt hoe klein de inhoud is.

Ik zie die dag veel verschillende (vaak zenuwachtige) vrouwen, allemaal met de wens voor een spiraaltje en ieder met een eigen reden. Jonge meiden van 19 jaar die bang zijn om de pil te vergeten, hebben gehoord dat de Mirena minder hormoon belastend is dan de pil en dat ze nauwelijks meer ongesteld worden met een Mirena. Vrouwen die net zijn bevallen en voorlopig geen kinderwens hebben en vrouwen die betrouwbare hormoon-vrije anticonceptie willen en een koper spiraal kiezen.

Het geeft mij een enorme voldoening om al deze vrouwen te helpen omdat ik weet dat ik op een soepele, vriendelijke manier het spiraaltje kan plaatsen. Het is heerlijk om deze dames opgelucht de kamer te zien te verlaten.

Ik ben ervan overtuigt dat door vaak te plaatsen Anouk en ik de vaardigheid zo beheersen dat we het minimaal belastend hebben kunnen maken voor onze vrouwen. Veel huisartsen weten dit ondertussen en sturen daarom ook actief naar ons door.

Door de Corona tijd hebben meer vrouwen ons ontdekt, doordat ze op een lange wachtlijst bij de gynaecoloog kwamen te staan voordat ze aan de beurt waren. Wist je dat jouw eigen risico flink wordt aangesproken als je het spiraal bij de gynaecoloog laat plaatsen? Best jammer, want het laten plaatsen bij de huisarts of bij de verloskundige is kosteloos, het wordt namelijk vergoed uit het basispakket.Nadat ik het spiraaltje geplaatst heb kan ik het meteen met de echo controleren, dubbel check dat alles in orde is.

Deze week sloot ik mijn dag af met Kiki, ze wilde graag dat ik haar spiraal er weer uit haalde. Twee jaar geleden na een prachtige geboorte van haar dochter koos ze voor een spiraal, nu was er een wens voor een broertje of zusje. Het verwijderen was zo gebeurd, en ze vertrok met dat bijzondere gevoel wat je kunt hebben als je stopt met anticonceptie, vol verwachting op naar een nieuwe zwangerschap.

Voor mij die dag de kers op de taart.

Liefs Lotte