Blog Sophie: verloskundige en vriendin

Dat we als verloskundigen een enorm bevoorrecht beroep hebben weten we. Ouders zien groeien tijdens de zwangerschap, uitkijkend naar hun wondertje. Keer op keer de mooie, intieme momenten mogen bijwonen. Hoe speciaal is dat? Hoe extra speciaal is het dan als je een vriendin mag begeleiden vanaf de eerste echo tot het moment dat zij moeder wordt?! Mijn collega’s hebben dit al meerdere keren mogen meemaken en ook ik mag me nu officieel tot deze club rekenen.

Ik weet het nog goed. Het moment dat mijn vriendin kwam vertellen dat ze zwanger was. Het was 18 december 2021. Samen met haar vriend kwam ze gezellig bij ons eten. Gezellig kletsend en (nog) niks in de gaten hebbend gingen we aan tafel zitten. Totdat er plots een extra plastic blauw/roze bordje bij werd gezet. Het kwartje viel direct! Een lief kaartje met daarop: ‘Wil je mijn verloskundige zijn?’ volgde. Ja natuurlijk wil ik dat! En extra bijzonder, want ik was op dat moment zelf 18 weken zwanger van mijn tweede kindje. Onze kindjes die samen gaan opgroeien, hoe mooi is dat!?

Meteen planden we een eerste echo en veel bijzondere momenten volgden. De gezellige controles op de praktijk, de geslachtsbepalende echo waarbij we erachter kwamen dat zij, net als ik, een jongetje zou krijgen, de echo met de toekomstig opa’s en oma’s erbij. Ik genoot zo met ze mee!

Half april ben ik met verlof gegaan en verdween ik als verloskundige een beetje naar de achtergrond. Ze bleef voor de controles bij mijn lieve collega’s komen. Natuurlijk hadden we vaak contact over hoe het ging en kwam ze lekker knuffelen (en oefenen) met mijn kindje(s). We wisten dat ze zou gaan bevallen tijdens mijn verlof, maar we wilden allebei erg graag dat ik bij de bevalling zou zijn als ik dit thuis logistiek geregeld zou krijgen.

Op 24 augustus 2022 ging rond 7:00 uur de telefoon. Het was begonnen! We hadden afgesproken dat ik er extra als vriendin bij zou zijn, omdat mijn eigen baby nog zo klein was en ik borstvoeding gaf. Ze zou naar de praktijk bellen wanneer het zou beginnen. Mijn collega was al bij ze en ik spoedde me vol kriebels in mijn buik naar ze toe. Op het moment dat je vriendin aan het bevallen is gaan er allerlei emoties door je heen. Blijdschap, spanning, geluk, adrenaline en vooral heel veel trots! Nog trotser was ik toen er eind van de ochtend een prachtig jongetje ter wereld kwam. Wauw! Trots op zijn power mama, trots op zijn lieve papa en trots op hem! Trots op het feit dat ik haar verloskundige heb mogen zijn en heel erg dankbaar dat onze kindjes samen mogen opgroeien 💙

Liefs Sophie

* verhaal en foto geplaatst met toestemming