'Ik ben zwanger'

‘Ik ben zwanger’, het blijft een enorm bijzondere zin om te mogen zeggen. Stralend van geluk, met een echofoto in je hand, tegen je familie, een beetje gespannen tegen je werkgever of dansend van enthousiasme tegen je vrienden. Maar vaak is een van de allereerste keren dat zwangeren dit zinnetje hardop uitspreken tegen mij, de assistente van de verloskundige. Vaak is het dan nog een beetje aarzelend, onzeker of met een giecheltje, want als je het eenmaal tegen iemand anders uitspreekt, wordt het ineens wel heel echt!

Nadat je die positieve test in je handen hebt gehad bel je naar de verloskundigenpraktijk. Misschien heb je geen idee waar je moet beginnen omdat je voor het eerst zwanger bent, of kun je het nog wel herinneren van een eerdere zwangerschap maar is het toch weer spannend en bijzonder. Gelukkig krijg je dan een van de assistenten aan de lijn, en wij loodsen je met liefde door dat eerste telefoontje heen.

Het blijft mijn favoriete gesprek om te doen. Een aanmelding, een nieuwe zwangerschap en dus nieuw leven! Vaak straalt het geluk door de telefoon. Soms is er ook heel wat onzekerheid en spanning. Het is natuurlijk ook heel spannend, zeker die eerste weken. Ik heb het zelf 2 keer mogen ervaren, en kan me nog zo goed herinneren hoe spannend ik het zelf vond. Het afwachten tot die eerste echo terwijl je van alles voelt en ervaart waarvan je niet weet of het allemaal wel klopt. Misschien ben je wel hartstikke moe en misselijk, maak je je zorgen om je baby en waar kun je dan terecht? Ik probeer tijdens het gesprek al zo veel mogelijk uit te leggen, vragen te beantwoorden en wat spanning weg te nemen. Vanaf dat allereerste telefoontje zijn wij er voor je en kun je bij ons terecht met al je vragen en onzekerheden

Ik plan de eerste afspraken in en dan kan het grote avontuur echt beginnen. Wat blijft het bijzonder om, weliswaar vanaf de zijlijn, al die bijzondere zwangerschappen mee te beleven. Vanaf die allereerste, aarzelende ‘ik ben zwanger’ aan de telefoon zie ik ‘onze’ zwangeren uitgroeien tot prachtige aanstaande moeders die met hun steeds bollere buiken mijn balie voorbij lopen. Wat vind ik het fijn tijdens je zwangerschap de praktische zaken voor je te regelen; de afspraken plannen, bloeduitslagen in de gaten houden, vragen beantwoorden en als het nodig is, doe ik met liefde een stapje extra voor je.

Tot het moment komt dat ik zie dat je bent bevallen. Dan spiek ik altijd even naar de naam van je kleine spruit en kijk ik of je bevalling goed is gegaan. En soms, net als ik aan het lezen ben, gaat de telefoon. En dan hoor ik: ‘Hallo. Eh, ja, ik ben zwanger…’

Heel veel liefs,

Evelyne, praktijkassistente Verloskundig Huis