Kinkhoestvaccinatie vroeger in de zwangerschap

Vanaf nu is het mogelijk om de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren vroeger in de zwangerschap te laten zetten. Kon deze eerst vanaf een termijn van 28 weken, is de vaccinatie nu beschikbaar voor zwangeren vanaf 22 weken zwangerschap.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte welke ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Vervelend maar voor jonge baby's zelfs erg gevaarlijk. Baby's krijgen de eerste vaccinatie voor kinkhoest als ze ongeveer twee maanden oud zijn, die eerste twee maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Dankzij deze vaccinatie geven de zwangeren bescherming mee aan hun kindjes zodat ze, direct bij de geboorte, beschermd zijn.

We vinden het belangrijk dat je weet dat deze optie bestaat, daarom geven wij informatie over deze vaccinatie aan onze zwangeren. Deze vaccinatie is uiteraard vrijwillig. Eerst werd deze aangeboden tussen de 28 en 32 weken zwangerschap, nu is hij dus al beschikbaar vanaf 22 weken.

Op dit moment kan de vaccinatie door de zwangere zelf geregeld worden via de GGD, je betaalt de vaccinatie dan zelf. Het is de bedoeling dat de kinkhoest vaccinatie vanaf eind 2019 wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en daarmee gratis beschikbaar komt voor zwangeren.

Meer informatie vind je op de site van de GGD of vraag het aan je verloskundige.