­Medische echo's

Er worden in jouw zwangerschap door de verzekering een aantal medische echo’s vergoed. Wanneer je dat wenst plannen wij drie medische echo’s gedurende je zwangerschap namelijk de termijn echo (10-12 weken), het SEO (20 weken) en de liggings echo (35 weken).

Deze medische echo’s worden gemaakt bij Echocentrum Focus. Echo centrum Focus is eigendom van de verloskundigen en gynaecologen van Breda samen. De uitkomst van de echo komt meteen in jouw dossier terecht en bij bijzonderheden zijn er korte overleg lijntjes. Echocentrum Focus heeft 4 locaties waar de echo’s gemaakt kunnen worden: Breda, Oosterhout, Etten-Leur of Chaam. www.echocentrumfocus.nl

De termijnecho

De termijn echo wordt gemaakt tussen de 10 en 12 weken zwangerschap en heeft als doel om de exacte uitgerekende datum vast te stellen. Ook worden de structuren van het kind beoordeeld voor zover mogelijk bij deze termijn.

Structureel Echoscopisch Onderzoek (het SEO)

Deze echo wordt ook wel 20-weken echo genoemd en valt onder de prenatale screening. Dit betekent dat je mag kiezen of je graag het SEO onderzoek zou willen of niet. Bij deze echo worden zoveel mogelijk organen en structuren van je kind beoordeeld. Daarnaast wordt bekeken of je kind goed groeit en zich goed ontwikkeld. Een uitgebreide controle dus. Een goede 20 weken echo geeft echter geen garantie op een gezond kind, omdat niet alle afwijkingen op een echo te zien zijn. Uiteraard mag je bij deze echo ook vragen naar het geslacht van je kind! Wil je alvast meer weten over de 20 weken echo bekijk dan hier de folder "RIVM Folder SEO"

De liggingsecho

De liggingsecho wordt gemaakt tussen de 34 en 36 weken zwangerschap en heeft als doel om te bevestigen dat je kind met zijn of haar hoofd beneden ligt. Daarnaast wordt een schatting gemaakt van de groei en wordt de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. Een laatste check!

Uiteraard vragen we aanvullende bijzondere medische echo’s voor je aan wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld ter beoordeling van de groei van de baby of de locatie van de placenta.