­Fabels

Wat is waar en wat is niet waar. Je hoort van alles in je omgeving en vraagt je af of er dan toch een kern van waarheid in zit. Lees maar mee.

“LAST VAN MAAGZUUR JE KRIJGT EEN BABY MET VEEL HAAR”

Maagzuur ontstaat doordat de sluitspier tussen de slokdarm en maag niet meer optimaal werkt. De zwangerschapshormonen die hiervoor zorgen, zouden dezelfde hormonen zijn die zorgen voor haargroei bij de foetus. Het is een fabel, de haargroei van je baby is namelijk genetisch bepaald en ligt vast in je DNA.

“AAN DE VORM VAN DE BUIK ZIEN OF HET EEN MEISJE OF JONGEN IS”

Een brede buik? Een meisje!
Een puntbuik? Een jongen!
De vorm wordt bepaald door je spieren en je lichaamsbouw, dus niet door het geslacht.

“MET VOLLE MAAN WORDEN DE MEESTE BABY GEBOREN”

Het is een oude wijsheid dat tijdens volle maan meer baby's geboren worden. Maar is het echt zo? Nee, toch niet. Ongeveer eens in de 28 dagen is het volle maan. Volle maan duurt maar één dag, en die dag worden er net zoveel baby's geboren als op andere dagen. Maar doordat het verschil tussen volle maan en nét geen volle maan (de dag ervoor en de dag erna) zo minimaal is, claimen veel ouders dat hun baby echt bij volle maan geboren is. Het is een optische illusie!

“HOGE HARTSLAG HET IS EEN MEISJE, LAGE HARTSLAG HET IS EEN JONGEN”

Een fabel, het geslacht van je kindje laat zich niet voorspellen door de hartslag van je baby. De baby heeft een hartslag die tussen de 120 en 160 slagen per minuut ligt. Is de baby rustig dan is de hartslag wat lager, is hij flink aan het bewegen dan is de hartslag hoog. Vroeg in de zwangerschap ligt de hartslag van de baby ook hoger dan later in de zwangerschap.

“DOOR HET ETEN VAN ANANASHARTEN KOMT DE BEVALLING OP GANG”

De enige wetenschappelijk bewezen techniek om je bevalling zelf op gang te brengen is door het stimuleren van de tepels. Hierdoor komt een stofje vrij dat heet ‘oxytocine’. De weeën kunnen hierdoor worden opgewekt en de methode heet dan ook de ‘comfortabele techniek’. Wel is het zo dat wanneer je hoogzwanger je darmen flink aan het werk zet met pittig eten of ananashart dat hierdoor je baarmoeder geprikkeld kan raken en wat makkelijker doorzet met weeën. Dus toch niet helemaal een fabel!

“TIJDENS DE ZWANGERSCHAP MAG JE JE HAREN NIET VERVEN”

De producten die tegenwoordig gebruikt worden zijn gelukkig allemaal veilig.

“ALS JE ERG MISSELIJK BENT TIJDENS DE ZWANGERSCHAP KRIJG JE EEN MEISJE”

Het hormoon dat misselijkheid veroorzaakt komt vaak in hogere mate voor bij moeders die een meisje verwachten. Maar vrouwen die een jongen krijgen kunnen ook misselijk zijn, het is dus een fabel.