­Belinstructies

Er komt een punt dat de baby zich aan zal gaan dienen. Je vliezen breken of je krijgt weeën. Het is dan goed om te weten wanneer je ons moet bellen.

Ongerust
Los van alle beladviezen, weet dat als je ongerust bent je ons altijd mag bellen.

Bloedverlies
Een beetje helderrood, bruinig bloed of slijmverlies net voor of tijdens de bevalling is heel normaal. Dit bloedverlies komt meestal van de baarmoedermond die nu extra goed doorbloed is. We willen echter graag dat je toch even belt zodat we kunnen beoordelen wat er precies aan de hand is. Het is fijn wanneer je het bloedverlies voor ons bewaart zodat we het kunnen nakijken indien nodig.

Gebroken vliezen

  • Breken je vliezen voor 37 weken zwangerschap moet je ons altijd direct bellen!
  • Breken je vliezen na 37 weken zwangerschap, is het hoofd goed ingedaald en is het vruchtwater helder (doorzichtig of roze met witte vlokjes) willen we dit graag weten. Breken in dit geval de vliezen ‘s nachts hoef je ons niet meteen te bellen. Ga lekker slapen, dan is de kans het grootst dat de weeën beginnen. Je kunt ons dan de volgende ochtend bellen.
  • Is de kleur van het vruchtwater groen, bruin of geel moet je ons meteen bellen. Twijfel je aan de kleur dan is dat ook een reden om te bellen.
  • Breken je vliezen en is er op het spreekuur verteld dat het hoofd nog niet is ingedaald, bel ons dan meteen en ga liggen.

Weeën

  • Beginnen de weeën voor 37 weken zwangerschap, dan moet je ons altijd direct bellen!
  • Als je gaat bevallen van je eerste kind willen we graag dat je belt als je twee uur lang om de 4 minuten een wee hebt die ongeveer 60 seconden aanhoudt.
  • Ben je al een keer eerder bevallen willen we graag dat je ons belt als je één uur lang om de 4 minuten een wee hebt die 60 seconden aanhoudt.
  • Wanneer je al eerder een keer bevallen bent kun je de volgende keren meer last hebben van voorweeën. Het is vaak lastig om onderscheid te maken tussen voorweeën en bevalweeën. Een belangrijk herkenningspunt is dat voorweeën vaak onregelmatig komen en nog niet zo krachtig zijn. Bevalweeën komen met regelmaat en worden steeds krachtiger. Over het algemeen kunnen we zeggen dat wanneer je twijfelt of je voorweeën of bevalweeën hebt, dan heb je voorweeën. bevalweeën zul je echt herkennen aan de kracht en intensiteit waardoor je zeker weet dat je gaat bevallen.